Home

Since 2011, Joanneke Meester has been producing yellow traffic signs. They feature inspirational and relativistic texts, which can be interpreted in a number of ways in relation to the local residents, visitors, neighbourhood, the temporary (art) manifestation or a special theme. The Signs – originally used to redirect traffic – are given a whole new significance and, in combination with the context, various layers of meaning. They give direction in their own way, based on thought processes, imagination and reflection.

With the Signs project in Heerlen (2012) Meester developed eleven signs that respond to the symptoms and the needs of Alzheimer patients. Heerlen is one of the most aging regions in the Netherlands and therefore the disease dementia is relatively common. Dementia is the fastest growing fatal disease in the Netherlands. For this project Meester collaborated with the University of Maastricht, the Alzheimer Center and various healthcare institutions

Heerlen behoort tot een van de meest vergrijsde regio’s in Nederland. Vanzelfsprekend komt dus ook de (ouderdoms)ziekte dementie hier relatief vaak voor. Het is de snelst groeiende fatale ziekte in Nederland. Met name bij jongeren die het krijgen, hangt het samen met een ongezonde leefstijl. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Eén op de vijf mensen krijgt het. Opvrijdag 21 september aanstaande is het Wereld Alzheimer Dag, de dag waarop aandacht wordt gevraagd voor deze ernstige ziekte. Kunstenaar Joanneke Meester ontwikkelde in opdracht van het onderzoeksprogramma Heerlen als, van kuS (Kunstencentrum Signe) een aantal kunstwerken die hierop inspelen.

SIGNS 

Joanneke Meester verwierf internationale bekendheid met het pistool dat ze maakte van haar eigen huid. In haar werk stelt ze existentiële vraagstukken centraal, vaak met een ironische ondertoon. Met haar kunstproject ‘Signs’ zet ze zich in om in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, het Alzheimercentrum Limburg en diverse zorginstellingen, Heerlen tot de ‘dementievriendelijkste stad van Nederland’ te maken. Wereld Alzheimer Dag op 21 september 2012 geldt als startdatum voor de plaatsing van kunstwerken in Heerlen waarmee Meester inspeelt op de behoeften van zij die de weg kwijt zijn geraakt. Met nieuw ontworpen verkeersborden zal zij de dolenden in de stad wegwijs proberen te maken.

Over Heerlen als

Onder de titel Heerlen als, stelt kuS (Kunstencentrum Signe) in 2012 een uitgebreid onderzoeksprogramma rondom de stad Heerlen centraal. Kunstenaars, ontwerpers, architecten en wetenschappers worden uitgenodigd om onderzoek te doen naar, en te reflecteren op, de identiteit, maakbaarheid, emotionele binding, beleving en branding van Heerlen. Het resultaat wordt gepresenteerd in exposities, manifestaties, tijdelijke installaties, lezingen en debatten.

Heerlen is een interessante onderzoekscase. Enerzijds is de stad exemplarisch voor veel middelgrote gemeenten in de periferie, anderzijds lijkt het er in Heerlen allemaal net iets radicaler aan toe te gaan. Waar Heerlen in de gloriedagen van de steenkoolmijnen bijvoorbeeld een van de rijkste steden van Nederland was, bungelt het nu onder aan de lijst van aantrekkelijke steden en is er een hoge werkloosheid. Terwijl de bevolking begin vorige eeuw explodeerde, is Heerlen nu bestempeld als de meest krimpende en vergrijzende stad van Nederland. Ook op het gebied van criminaliteitscijfers was Heerlen uitzonderlijk doordat het zich als relatief kleine stad lange tijd kon meten met Amsterdam. Mede om van dat negatieve imago af te komen, investeert Heerlen momenteel – als een van de weinige gemeenten in Nederland – extra in cultuur.

De basisgedachte van het onderzoeksprogramma van kuS is Heerlen als ‘generieke stad’, zoals omschreven door architect Rem Koolhaas. Een stad die niet meer in staat is om geschiedenis en identiteit op te bouwen, maar daardoor bevrijd is van haar historie en ruimte heeft gecreëerd voor nieuwe ideeën. Een stad die zichzelf telkens opnieuw kan definiëren. Twintig internationale kunstenaars, ontwerpers, architecten en wetenschappers worden in 2012 door kuS uitgenodigd om zich in Heerlen te verdiepen en de stad te herdefiniëren.

KuS, Kunstencentrum Signe 

Willemstraat 91A

6412 AP Heerlen

T +31 (0)45 5741653

info@kunstencentrumsigne.nl

http://www.kunstencentrumsigne.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s